Subscribe:

11 Nisan 2013 Perşembe

BİLİŞİM BİLGİ YARIŞMASI


10 Nisan 2013 tarihinde bir ilki gerçekleştirdiğimiz Bilişim Bilgi Yarışması'nın doğuşundan, gelişimine ve geleceğine kadar olan süreci bu yazımda aktarmaya çalışacağım.
Yarışma Fikrinin Doğuşu
2012-2013 güz döneminde yapılan Yazılım Kulübü genel toplantısında Proje ve Yarışma Koordinatörü olmak istemiştim ve oy birliği ile seçildim. Kulübün bünyesinde yarışma olarak sadece bir kez düzenlenmiş olan "Sen de Yaz Yazılım Projesi Yarışması" vardı. Bir tane daha yarışma olsa ve farklı bir formatta olsa nasıl olur diye düşünmeye başlamıştım hemen. Aklıma çeşitli fikirler gelmişti ama istiyordumki yapacağımız format bir ilk, katılım ve heyecan maximum olsun. 
"Bilgi yarışması" konsepti aklıma geldi. Peki Nasıl? Bu alanı biraz daha daralttım ve sadece bilişimle ilgili soruların olması yarışmayı daha özel hale getirecekti. "Bilişim Bilgi Yarışması" fikri bu şekilde doğmuş oldu. Artık toprağa tohumu atılmıştı ve bunun büyümesi ona ne kadar iyi bakabileceği ile doğru orantılı olacaktı.

Yarışma Fikrinin Gelişimi
Çevremdeki arkadaşlarımla ve kulüpteki ilgili kişilerle iletişime geçtim. Onlarda çok sıcak baktılar ve birlikte fikir alış verişlerine giriştik. Kimler nasıl katılacak? Kaç kişi katılacak? Nerde yapılsa daha iyi olur? Kriterler ne olmalı? Konsept nasıl olursa daha çok ilgi uyandırırız? Sürekliliği nasıl sağlayabiliriz? Yarışmayı nasıl farklı bir hale getirebiliriz?... gibi onlarca soru kafamda oluşmaya başladı. Bu soruları olabildiğince en iyi şekilde değerlendirip zamanla sonuca bağladım. Yarışmanın dökümanını hazırladım ve ilgili kişilerle paylaşarak fikir alışverişlerine devam edildi. Yarışmaya özel web sitesi hazırlandı.
Sonraları farklı bir format aklıma geldi. Klasik bilgi yarışmalarında olmayan bir format. Yarışmayı bilgisayar programları vasıtasıyla gerçekleştirmek! Bu yarışmaya da bu yakışırdı. Klasik bilgi yarışmalarında; her takıma sorular elle dağıtılır, sonra takım soruyu cevaplar kağıda şıkkı işaretler ve havaya kaldırır, sonra seyirciye de soru ve varsa şıklar kağıttan okunur, soruya göre ilgili takıma kalemle puan eklenir ve yine her soruda aynı süreç bu şekilde devam eder. En sonunda da bütün takımların puanları tek tek toplanıp yarışma bu şekilde bitirilir.
Bütün bu işlemleri bilgisayar programları yapsa daha fazla ilgi ve merak uyandıracak. Yarışma daha teknolojik bir hale gelecekti. Programı geliştirmek için hemen çalışmalara başladım. Önce kafamdakileri programa nasıl aktarabilirim şeklinde fikirler üretip bir takım kararlara vardım. Program bayağı karmaşık bir hal ve tek başıma geliştirmekte biraz zaman aldı. Sadece bu yarışmaya özgü değil bütün bilgi yarışmalarında kullanılabilecek bir sistem geliştirdim.
Bilişim Bilgi Yarışması ile amaçladıklarımızdan kısaca bahsedelim.  Bu yarışmayla birlikte, bilişime gönül vermiş olan üniversiteli arkadaşlarımıza müthiş bir organizasyonda tatlı bir rekabet ortamı içerisinde bilgilerini sınamalarına veya sınıflarını bir taraftar gibi desteklemelerine zemin hazırlamış oluyoruz. Soruların büyük bir kısmı alanında uzman öğretim görevlileri tarafından adaletli ve kaliteli bir şekilde hazırlanacak olan bu yarışma bilişim alanının farklı kategorilerinde yarışmacılara ve seyircilere sunulacaktır. Bu organizasyona katılacak olan üniversite öğrencilerinin ve diğer seyirci kitlesinin de takımlarını desteklemelerinin yanı sıra bilgi kazanmaları da amaçlanmaktadır. Bu tür yarışmalara özel hazırlanmış bilgisayar programları vasıtasıyla seyircilerde planlı bir zamanlamayla soruları rahatlıkla görebilecek ve fikir yürütebilecekler. Ayrıca bilişim kavramını topluma benimsetmek ve kişilerin bu tarz yarışmalara katılımcı olmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Yarışmanın Fikrinin Uygulanması
Nihayet Yazılım Kulübü olarak yarışmayı yaptık. Oldukça güzel bir organizasyon oldu ve katılımcı sayısı da fena değildi. Yaklaşık 13 takım kıyasıya yarıştı. Yarışmada birbirinden güzel hediyelerde dağıttık. Başta Netix Bilişim Teknolojileri olmak üzere sponsorlamıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Organizasyonun güçlü olmasında onların emeği büyük.
Genel olarak bazı teknik aksaklıkların dışında ilk olmasının da verdiği bazı dezavantajların da yanında güzel bir organizasyon oldu gerçekten.  Dünya'da bilmiyorum ama Türkiye'de bu formatta yapılmış ilk organizasyonu gerçekleştirdik. Fırat Üniversitesi'nin marka değerini de bu tür organizasyonlar kesinlikle yükseltir. Önümüzdeki seneler bu organizasyonun daha daha güzel bir şekilde gerçekleştirileceği inancı içerisindeyim. Bazı hatalar ve eksiklikler oldu. Bunları yerinde görmek ve ders çıkarmak bizim için de büyük bir tecrübe olacak. 2013 yılındaki yarışma ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.





0 yorum:

Yorum Gönder