Subscribe:

12 Nisan 2013 Cuma

BİLGİ YARIŞMASI PROGRAMLARI

İnsan hayatındaki en önemli hazine olan bilginin, yarışma şeklinde farklı formatlarda sunularak yapılması çoğu insanın ilgisini çekmiştir. Özellikle okullar arasında bu yarışmalar olmazsa olmazlar arasındadır. Hatta bu tür yarışmalar geçmişte filmlerde kendine yer bulmuştur. (Alttaki video nereden aklıma geldiyse artık :) Nostalji yaşayalım istedim.)
Bilgi yarışmaları nasıl hazırlanıyor ve yapılıyor ona değinelim biraz. İlk etapta takımlar bir listeye yazılır veya sorular hazırlanır. Sonra sorular fotokopi ile çoğaltılıp kopyalanır. Yarışma esnasında bu kopyalanan sorular yarışmacılara teker teker dağıtılır ve belirlenen sürede kronometre ile süre tutulur. Süre bittiğinde yarışmacılardan ellerini soru kağıtlarının üzerinden ayırmaları istenir.(Çoğu yarışmacı buna uymaz hatta sorunun çözümüne devam eder.).  Gruplar soru test sorusu ise şıkkı kağıda yazdıktan sonra havaya kaldırır. İlgili kişi soruyu seyircilere okur ve soru genellikle anlaşılmaz. Yarışmayı yöneten kişi takımları verdiği cevapları kontrol eder. Tahtadaki listede doğru cevap veren takımların yanına sorunun puanı kadar puan kalemle eklenir. Benim aklıma gelenler bunlar sadece ve her soruda aynı işlemler bu şekilde tekrarlanırdı. Yarışma bittiğinde takımların aldığı puanlar teker teker toplanır ve dereceye giren takımlar belirlenirdi. Size bilgi yarışması programını anlattıktan sonra veya yarışmayı izleme fırsatı bulanlar için bu işlemler çok ilkel görünebilir.

İlk defa Fırat Üniversitesi'nde Yazılım Kulübünün organize ettiğimiz Bilişim Bilgi Yarışması'nda kullanılan program hakkında bu yazımda kısa olmak şartıyla birtakım bilgiler vereceğim. Bu program bu tür yarışmaları farklı bir hale getirmek için tasarlandı. Sistem takımların kullanacağı program ve ana program olmak üzere 2 farklı programdan oluşmaktadır. Bu programa kullanıcı adı ve şifrelerle girilebilinmektedir. Programın alt yapısı istenilen sayıda yarışma eklemeye, bu yarışmalara sınırsız sayıda takım ve soru eklemeye müsaade edecek şekilde tasarlandı. Örneğin; Bilişim Bilgi Yarışması'nda salonun alanı müsait olmadığı için 3'erli kişilerden oluşan 13 takımı, 5-4-4 şeklinde 3 gruba ayırdık. Yarışmada program üzerinden final de dahil 4 ayrı yarışma ve her yarışmaya 11'er soru eklenerek çözüm yolu üretildi.
Sınırsız sayıda takım ve soru eklenebiliyor dedik. Takım ekleme arayüzünde; takımdaki kişilerin hangi eğitim kurumundan geldikleri, sınıfları... gibi bilgileri girmenize olanak sağlayan kontroller var. Soru ekleme formunda soruya özel kategori, süre, puan verilebiliniyor. Sorunun test mi klasik mi olacağını belirleyebilir, test ise istediğiniz sayıda şık girebilirsiniz.
Soru ve takım ekleme kısmı bittikten sonra yarışma organize edilebilir haldedir artık. Yarışmayı organize etmek için tasarlanan formda yarışma seçildikten sonra o yarışmaya ait bütün sorular ve takımlar gelir. Takımlara ait programda bu soruların görülmesi için soruların gönderilmesi lazım. Soru gönderildiğinde takımların ekranına soru düşer ve belli sürede cevaplamaları gerekir. Ana programı kullanacak olan kişi soruları teker teker gönderir sonra yarışmacılar soruları tek tek çözer.  Sistem her soru sonunda seyircilerinde soruyu görmelerine imkan tanımaktadır. Takımların soruya doğru mu yanlış mı cevap verdikleri renklendirmelerle belirtilmekte ve hatta takımların o soruya ne cevap verdikleri de istenildiği zaman görülebilinmektedir. Her soru sorulduğunda arkada bir fon müziği duyulup ekranda sorunun süresine göre geriye doğru sayan bir sayaç görülmektedir. Ayrıca puan tablosunda bütün takımların aldığı puanlar görülebilir ve aynı zamanda takımların puanlaması belli bir düzende işler. Mesela BBY'de her sorunun bir puanı ve süresi var. Takımlar ne kadar hızlı doğru cevap verirlerse o kadar fazla puan almaya hak kazanıyorlar. Sistem bunu kendi kendine hallediyor.
Programları yeterince anlatamadım çünkü biraz daha derine girersem kafa karıştırıcı olacaktır. Bunun için programdaki bazı eksiklikleri düzeltikten sonra bir video hazırlamayı düşünüyorum. Bu, programı anlatabilmek için daha etkili bir yol olacaktır.











0 yorum:

Yorum Gönder