Subscribe:

19 Aralık 2020 Cumartesi

Uzaktan (Evden) Çalışma Avantaj ve Dezavantajları

 Uzaktan çalışma, bir işletmenin işlerini işletme dışında yürütmek, çalışma sürecine dışardan dahil olma durumudur. Freelance çalışma ile aynı anlama gelebilir fakat farkı uzaktan çalışan işçilerin işlerini yürüttükleri firmaların resmi olarak personeli olmasıdır.

Bu yıl (2020) pandemiden dolayı Mayıs ayından beri mensubu olduğum işletmede dönüşümlü olarak işyerinde asgari düzeyde personel bulundurarak uzaktan çalışarak işleri yürütülüyor. Bu sürecin avantaj ve dezavantajlarını da aşağıdaki şekilde yorumluyorum. Düşüncelerim geçtiğimiz 6 aylık süreç içindeki deneyim ve gözlemlerime dayanmaktadır. 

Uzaktan Çalışmanın Avantajları

-Zaman Kazanma

Evim işyerime servis ile İstanbul gibi bir yerde yarım saatlik bir mesafede olmasına karşın yol süresi çalışanlar için zaman kaybı olabiliyor. Bu benim için her iş günü gidiş-gelişler için en az 1 saat kayıp anlamına gelmektedir. Öğle yemeği saatleri, ihtiyaçlar v.s ayrılan zaman ise evde daha kısa sürede tamamlanabilmektedir. Öğle yemeklerinin dezavantajları da oluyor buna ilgili bölümde değineceğim.

-Yüksek Motivasyon

Ev ortamı sessiz olduğu için işe odaklanmada avantaj sağlayabilmektedir. (Bebeği olanlar için tam tersi bir durum söz konusu olabilir :) ) Aynı zamanda daha rahat ortamda daha rahat kıyafetler ve davranışlarda motivasyon konusunda avantalı olabilir.

-Yakın Çevre ile Etkileşim

Evden çalışıldığında özellikle aile ile daha çok vakit geçirme durumu oluşuyor. Özellikle bebek ve çocuklar için daha sıcak bir yuva ortamı sağlanmasında iyi yönlerden biridir.

-İşyerine Olan Aidiyet

İşten ayrılma oranlarını azaltan ve çalışanın daha mutlu bir iş yaşamına olanak sağladığı araştırdığım kadarıyla özellikle belirtiliyor.

-İşyerinin ve Çalışanların Maliyetlerini Azaltabilir

Çalıştığım işyeri için böyle bir durum söz konusu değil ama bazı işletmeler ofislerini askıya alıp kira derdinden kurtulabilir. Fatura giderlerini ciddi ölçüde azaltabilir. Çalışanlarda eğer ulaşıma para harcıyorlarsa bu giderden de kurtulabilirler. İş yerleri eğer servis ve yol ücreti veriyorlarsa bu kaybıda azaltabilirler. Sürekli uzaktan çalışmanın olduğu bir işyerinde ise çalışanlar evlerini daha az kira ve daha konforlu bir yerde tutabilir veya daha az maliyetle satın alabilirler. Benim için sürekli böyle bir durum olsaydı İstanbul'da ikamet etmektense memleketime yerleşir ve oradan çalışmayı tercih edebilirdim.


Uzaktan Çalışmanın Dezavantajları

-Teknik Olumsuzluklar

Evdeki bilgisayarlardan iş yerindeki bilgisayarınıza bağlanma durumunda özellikle internet hızından kaynaklı bir takım olumsuzluklar meydana gelmektedir. Bu verimli çalışmayı etkilemekte ve stres artırıcı bir durum olmaktadır.

-Ekipler Arası Koordinasyon Sorunu

Evden çalışıldığında fiziksel iletişimin yerini artık anlık mesajlaşma ve görüntülü konuşma uygulamaları almaktadır. Bunun getirdiği bir takım koordinasyon sorunları olacaktır. Herkesin aynı anda aktif ve ulaşılabilir olması iletişimin kalitesini etkileyecektir. Ekiplerdeki kişi sayısı artığında bu sorunlarda aynı oranda artacaktır. Biz yazılımcılarda bu sorun pek olmuyor.

-Dikkat Dağıtacak Unsurlar

Ev ortamı motivasyon sağlayabileceği gibi dikkatinizi dağıtacak unsurlarda barındırabilir. Çocuklar, ev işleri, televizyon gibi etmenler odak sorunu yaşatabilir.

-Sosyal Ortamlardan Uzaklaşma

Özellikle bekarlar veya ailesinden uzak olanlar için kısmi bir yalnızlaşma durumu oluşabilir. İş hayatı olduğunda ofis ortamının getirdiği sosyalleşme ilişkilerini evde bulamayabilirsiniz. En azından bir öğle yemeği bile iş yerinde çalışma oldukça sosyal bir olay olabiliyor.

-Yöneticiler için Yönetme Zorluğu

Yöneticilerin en önemli sorumluluklarından biri iş sürecini kontrol etmek, çalışanların hangi süreçte olduklarını, neler yaptıklarını takip etmektir. Evden çalışmada bunların takibini yapmak zor olabiliyor. 


Son olarak uzaktan çalışmanın özellikle bilişim sektörü için çok önemli bir fırsat olduğunu belirtmek istiyor ve dezavantajlarının da olmasının bilinciyle uzaktan çalışmanın daha da yaygınlaşmasını ve geliştirilmesini destekliyorum. Dezavantajlarına yönelik planlamalar, standartlar ve politikalar oluşturulursa daha da verimli bir hale gelecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder