Subscribe:

24 Mart 2013 Pazar

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNİN DURUMU


22 Mart 2013 tarihinde Fırat Üniversitesi AKM'de yapılan "Teknoloji Fakültelerinin Mevcut Durumu ve İş Yeri Eğitimi" adlı konferansa katılmıştım ve  teknoloji fakülteleri ile ilgili küçük bir araştırma yapıp bunla ilgili kısa bir şey yazmak istedim.
Teknoloji Fakülteleri, ülkemizdeki Mesleki ve Teknik Eğitimin güçlendirilmesi amacıyla 13.11.2009 tarihinde kurulan yeni bir mühendislik fakültesidir.
Henüz yeni kurulmasına rağmen şimdiden uyguladığı model ile ülkemiz Mühendislik Eğitimine yeni bir boyut ve dinamizm katmaya başlamıştır.
Beceri niteliği yüksek mühendis yetiştirmek ve mesleki teknik ortaöğretime öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulmuştur diyebiliriz en basit anlatımla. Evet, Teknoloji Fakülteleri mezunları formasyon eğitimi almak kaydıyla, mesleki teknik ortaoğretimde öğretmen olabilecekler.

Öğrenci olarak bizler, yaz stajından farklı olarak, 8 yarıyıllık mühendislik eğitiminin 6. veya 7. yarıyılını sektöründe lider, örnek, yönlendirici, Ar-Ge ve eğitim altyapılarını oluşturmuş firmalarda “işyeri eğitimi” adı altında müfredatı planlanmış bir program geçireceğiz.
Bu fakültedeki bölümlere öğrenci alımında, her bölümün kontenjanının yarısı MTOK(Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları) mezunlarından Teknoloji Fakültesini tercih etmek isteyenler için ayrılmaktadır. Bu öğrenciler iki yarıyıllık bilimsel hazırlık sonrası mühendislik müfredatına başlatılmaktadırlar.
Bu fakülteler ilk kurulduklarında YGS-1 puan türüne göre öğrenci alımı yaparken bir sonraki yıl değişmiş ve MF-4 puan türüyle bu bölüme yerleşmeler olmuştur.
Bölümlerde ilk iki yıl, ağırlıklı olarak temel mühendislik derslerinin verildiği bir program uygulanır. Meslek derslerinin ağırlık kazandığı üçüncü yıldan itibaren ise öğrenciler, kendi seçtikleri branş altında lisans eğitimlerine devam ederler. Dersler %60 teorik, %40 uygulama şeklinde geçmektedir.
Öğrencisi olduğum Fırat Üniversite Teknoloji Fakültesinde 2010 yılı içinde Fakülte bünyesinde Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümleri açılmış olup, bu bölümlere her yıl 80 öğrenci alınmaktadır.  Ayrıca Fakültemiz bünyesinde 2011 yılı içinde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği bölümleri açılmış olup, 2012-2013 akademik yılında bu bölümlere öğrenci alımı gerçekleştirlecektir. Türkiye'de ilk olacak olan Adli Bilişim Mühendisliği ise 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenci alımıyla birlikte faaliyete geçecektir.
Bu fakültelerin önümüzdeki yıllara damgasını vuracağına inanıyorum. Bana göre proje esaslı bir eğitiminin esas olması gerekmektedir. Teori, ihtiyaç duyulduğu kadar verilmelidir.


0 yorum:

Yorum Gönder