Subscribe:

22 Ekim 2015 Perşembe

Öğrenci Topluluklarında Rol Almanın İş Hayatına Etkileri

Üniversiteler, bilimsel ilerlemenin temeli olan kurumlar olmasının yanında, kültürel gelişme  sürecinin de önemli bir noktasında yer alır. Bu nedenle üniversiteler, toplumun ileriye dönük yüzünü temsil eder.
Öğrencilerin üniversite yaşamları, akademik çalışmalar ve kültürel etkinlikler olarak sürer. Üniversite öğrencisi derslerine devam ederken, aynı zamanda sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere de zaman ayırmalıdır
Üniversitemizdeki öğrenci toplulukları (eski adıyla öğrenci kulüpleri), öğrencilerimizin ilgi alanları doğrultusunda onlardan gelen istek ve talepler karşısında, onların kendi örgütlenmeleri sonucu kurulmuştur. Kulüplerin bazıları iş hayatına hazırlık amacını taşırken bazıları da hobiler ve sanat üzerinedir. Böylece üniversitemizdeki öğrenci kulüpleri el sanatlarından edebiyata, müzikten tiyatroya, spordan ekonomiye pek çok farklı konuya odaklı olacak şekilde çeşitlilik göstermektedir. 
öğrencilerimizin, akademik eğitimleri sürecinde, mesleki  yeteneklerinin ve  özgür düşünme becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, onlara, takım çalışması, liderlik, sosyal ilişkiler, paylaşma, kendi kararlarını alabilme gibi konularda kendilerini kulüplerinde uygulamalı olarak yetiştirme şansı yaratılmaktadır.
Bu yazımda öğrenci toplulukları ile iş yaşamı arasındaki bağlantıyı genel durum, kişisel görüş ve tecrübelerim çerçevesinde ele almaya çalışacağım.
Öğrenci topluluklarının önemine dair öğrenci topluluklarında yer alırken yazdığım yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Üniversite yıllarımda öğrenci topluluklarında aktif rol alıp oldukça verim alınan etkinliklerin, eğitimlerin, projelerin ve sosyal faaliyetlerin gerçekleşmesine öncülük ettim. (2014-2015 Akademik yılında başkanlığını yürüttüğüm öğrenci topluluğu ile ilgili yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.)
İş hayatını oluşturan birçok şirket, şahıs ve kurumlar üniversitelerdeki aktif öğrenci topluluklarını yakından takip ederler. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bu daha da belirgindir. Birçok sektörle ilgili özel günler yapılarak çeşitli programlar düzenlenir. Firmaların ve şahısların üniversitelerle, akademik camiayla buluşması için öğrenci toplulukları bir hayli önem taşır. Firmalar tarafında reklam çalışmaları açısından kayda değer bir verim elde edilir. İş sektörü için aday pozisyonunda olan öğrenciler, firmaların insan kaynakları içinde önemli bir havuzdur.
Öğrenciler de ilgili firma ve şahıslardan iş hayatına yönelik bilgiler edinir ve kariyer adımları için zihinlerde şekillenmeler olur. Topluluklarda  aktif rol alan öğrenciler ise organizasyon becerilerini, iletişim, liderlik, sosyal ilişkiler, paylaşma, takım çalışması, özgür düşünce, stres yönetimi ve mesleki yetkinliklerini daha fazla geliştirme fırsatı bulurlar. Özellikle kurumsal firmalar işe alım durumlarında kulüplerde rol alan kişilerin bu gibi özelliklerinin diğer adaylardan daha fazla olacağını düşünerek ilgili adayları bir adım öne çıkarabilir. Topluluklarda rol alan öğrenciler mezun olduktan sonra iş hayatına daha çabuk adapte olurlar. Teknik becerilerinin yanı sıra edindiği diğer yetkinlikler ile içerisinde bulunduğu yapıya daha fazla katkı sunarlar. Liderlik, organize edebilme, girişimcilik ve üretme yetisi gelişen kişiler de kendi işini kurmak için girişimlerde bulunurlar. Kendimden örnek vermek gerekirse mezun olmadan önce teknogirişim desteği alarak kendi işimi kurma düşüncesi ağırlık basmıştı ve güzel bir proje fikri hazırlayarak bu destek programına başvurmuştum. (Önce ön inceleme sonra iş planı onaylandı, Ankara'ya mülakata davet edildim, mülalat olumlu geçti fakat destek programı kapsamına alınmadım.) Burada değinmek istediğim, içinde bulunduğum kulübe liderlik etmeden önce kendi işimi kurmak gibi bir düşüncem ve cesaretimin olmadığıdır. Kulüpte önemli işlere imza atan ve başarılı işler çıkaran öğrencilerin özgüvenleri artar.
Kulüplerde rol almanın bir diğer yanı da mülakatlarda sizleri bir adım öne çıkarabilecek olmasıdır. Özellikle büyük şirketlerin işe alımlarına binlerce başvuru olabilir. Mülakatlara yüzlerce kişi davet edilebilir. Bu gibi durumlarda teknik yeterlilikler en önemlidir fakat kulüplerde aktif rol almanızda sizleri binlerce, yüzlerce kişi arasından bir adım öne çıkarabilecek olan kriter olabilir. Etkinliklere davet edilen firmalarda istihdam edilme açısından avantajlı konuma gelebilirsiniz.
Dolayısıyla herhangi bir eğitim kurumundaki öğrenci arkadaşlara tavsiyem bulundukları kurumun bünyelerindeki öğrenci topluluklarında aktif olarak rol almalarıdır. Kısa zamanda olmasa da ilerleyen zamanlarda mutlaka yararlarını göreceğinize inanabilirsiniz.


Öğrenci kulüpleri iş yaşamının simulasyonudur, demosudur. 

0 yorum:

Yorum Gönder