Subscribe:

5 Ekim 2014 Pazar

Öğrenci Kulüpleri ve Önemi


Üniversitelerdeki öğrenci toplulukları; öğrencilerin toplumsal,kültürel,sanatsal,teknolojik ve kişisel gelişimlerine yardımcı olan, faaliyetleri öğrenciler tarafından yürütülüp, üniversitenin akademik ve idari yapısı ile birlikte çalışmalarını sürdüren topluluklardır.

Öğrenciler, bu kulüpler bünyesinde düzenledikleri etkinliklerde organizasyon becerilerini, iletişim,liderlik,sosyal ilişkiler,paylaşma, takım çalışması, özgür düşünce ve mesleki yetkinliklerini geliştirir, proje yönetiminin her safhasını deneyerek öğrenir  ve iletişim ağlarını geliştirme fırsatına sahip olurlar.
Kulüpler, üniversitenin marka değerine doğrudan etki ederler. Kulüplerin amaçları, vizyonları, gerçekleştirdikleri etkinliklerin kalitesi, çalışma alanları üniversite hakkında daha gerçekçi veriler sunması açısından önemlidir. Üniversite kulüpleri bir bakıma o üniversitenin öğrenci profilini ortaya koyar. Dolayısıyla öğrenci kulüpleri, üniversite yönetimlerince kesinlikle desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi gereken birimlerdir.

Üniversiteleri iyilik/kötülülük kıyaslamasına sokarken, üniversiteleri ve o üniversitenin öğrencilerini ÖSYM'nin yaptığı sınavlardaki yerleşim puanlarına göre kıyaslamak ne kadar doğru bu tartışılır. Eğer genel bir değerlendirme yapılmak isteniyorsa bir adım daha ileri gidilerek üniversitelerin öğrenci kulüplerinin çalışmaları referans alınmalıdır.
Şirketlerde, üniversite kulüpleriyle yakın ilişkilerini sadece etkinliklerde yer almak veya kulüpleri üniversitelere sızmak için bir araç olarak görmemeli, her zaman kulüplerle irtibatta olmalı, çalışmalarını takip etmelidir. Çünkü öğrenci kulüpleri aktif kişilerin oluşturduğu topluluklardır. Aktif ve yetenekli kişiler kulüp içerisinde kendilerini belli ederler. Dolayısıyla şirketlerin işe alım, staj gibi durumlarda öğrenci kulüplerini yakından takip etmeleri çok daha verimli olacaktır. Büyük şirketlerin CV'lerde öğrenci kulüplerine ayrıca yer ayırmalarının sebebini açıklamama gerek yok herhalde.
Yaklaşık 3 senedir, yakından takip ettiğim kulüplerin öğrencilerle olan etkileşimininin öğrenciye faydasının oldukça fazla olduğunu deneyimledim. Bunu yazıya dökmek istemiyorum çünkü bu konuda saatlerce konuşabilirim.
Fırat Üniversite'sinin bir öğrenci topluluğu olan Fırat Elektronik ve Bilişim Teknolojileri Kulübü'nün yönetiminde yer alıyorum. Yeni ve oldukça geniş bir yapılanma oluşturduk. Birbirinden farklı ve fazla sayıda çalışma gruplarımız, üzerinde uğraştığımız projelerimiz, yaptığımız ve yapacağımız etkinliklerimizle birlikte bünyemiz içerisindeki öğrenci arkadaşların teknik ve sosyal anlamda gelişmelerini hedef alıyoruz. FEBİTEK ile ilgili detaylı bilgilere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder