Subscribe:

11 Nisan 2016 Pazartesi

İnternet Haftası - İnternetle Yaşamım ve Aktif Katılım Çağrısı


İnternet Haftası bu yıl Nisan ayının 11-24 tarihleri arasındaki haftada kutlanıyor. İnternet ülkemize geleli 23 yıl olmuş, hemen hemen aynı yaştayız :) Daha bebeklikten itibaren internet ekosistemi içerisinde bulunmamız ve bizle beraber büyümesi biz 90'lı nesil(Z kuşağıda diyorlar) için büyük bir ayrıcalık ve tanıklık.
Bende bu hafta dolayısıyla aktif katılım çağrısına destek olmak, kendi geçmişime gidip internetle olan ilk etkileşimlerim ile ilgili nostalji yaşamak, genel hatlarıyla aklıma estiğince yazıya dökmek istedim...
Doğup büyüdüğüm yer olan Aybastı'da ilkokul zamanlarımda okulumuzda bilgi teknolojileri sınıfı vardı. Bu sınıf 1999 yılında açılmıştı ve ilk bilgisayarları o zaman görmüştüm. Sonraki yıllarda bilgi teknolojileri dersimiz olmuştu ve bilgisayarlarla etkileşime geçmeye başlamıştık. Windows 98 İşletim sistemli bilgisayarda internet explorer tarayıcısında adres çubuğuna ilk girdiğim ve hatırladığım site  gariptir, fenerbahce.org adresiydi :) O zamanlar arama motoru nedir bilmiyorduk. Daha doğrusu yaygınlaşmamıştı da... Google ile ilk etkileşimimde 2006 yılında OKS sınavı için T.C. Kimlik numarasını arama ile başlamıştı. O zamanlar kimliklerimizde kimlik numarası yoktu. Dolayısıyla ilk olarak Google'a "tc kimlik numarası öğren" yazdığımızı ve karşımıza sonuçlar çıkardığını, o sonuçlardan birindeki siteye tıklayarak kimlik numaramızı öğrendiğimizi hatırlıyorum. Sonraki yıllarda internet hayatımıza daha da girmeye başladı. ADSL teknolojisindeki yenilikler ve gelişmelerle evlerdeki internet kullanım oranı hızla artmaya başladı. Kurumlar, hizmetlerini web siteleri üzerinden verme ihtiyacı hissettiler. İletişimlerimiz internet üzerinden olmaya başladı. Araştırmalarımızı, ödevlerimizi v.s kütüphanelere gitmek yerine internet üzerinden daha kısa zamanda ve geniş bir perspektifte araştırma imkanı meydana geldi. Lise yıllarımda msn messenger kullanma imkanım oldu taki sosyal ağlar çıkana kadar. Sosyal medya denilen bir medya türü ortaya çıktı ki ilk örneklerinden olan facebook ile tanışmam 2009 yılında olmuştu. İnternet Bankacılığı işlemlerini 2012 yılında kullanmaya başlamıştım. Ziraat Bankası internet bankacılığında yaptığım ilk işlemler havale göndermek ve elektrik faturasını ödemek olmuştu. İlk akıllı telefonumu 2011 yılında e-ticaret sitesinden alışveriş yaparak almıştık. Şu anda pek çok alışverişimi e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirmekteyim. İnternet üzerinden ilk hastane randevumu Elazığ'da ilk üniversite yıllarında almıştım. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın proje destek programına Internet of Things(IOT) kapsamı içerisinde olan bir projeyle ilk başvurumu gerçekleştirmiştim. Şuanda çalıştığım şirketin başvurularını internet üzerinden öğrenmiş ve gerçekleştirmiştim. Aklıma o kadar ilkler ve interneti aracı olarak kullandığım durumlar geliyorki şu bir kaç yıllık süre içerisinde çoğu işlemlerimizi internet üzerinden gerçekleştirebilme kolaylığına ve rahatlığına erişmişiz. İnternet artık hayatımızın vazgeçilmezi olmuş, su, elektrik gibi ihtiyaçlarımız arasında yer almış.
Buraya kadar anlattıklarım kişisel internet geçmişimle ilgili bazı noktalardı. Yazıyı yazmaya başlarkende amacım buna yönelik değildi. Genel olarak baktığımızda, tamam, çoğu resmi ve özel işlemlerimizi artık internet üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. İnternet üzerinden geniş halk kitleleri harekete geçirilebiliyor ve dünya tarihine geçebilecek olaylar meydana gelebiliyor. Siber savaş; kara,deniz,hava ve uzaydan sonra 5. savaş alanı olarak yerini almış. Ülkeler artık birbiriyle topla tüfekle v.s değil, sistemlere zarar vererek, yok ederek savaşıyor. Sonuçta herkesin ve her sistemin bağlı olduğu bir ağın içerisindeyiz.
Bizlere düşende aşağıdaki bağlantıdaki gibi bu konudaki aktif katılım çağrılarına ilgi göstermek, desteklemektir.

Hiç bir şey yapamasak da haftasını yaşadığımız şu günlerde internetin gelişimini, önemini, zararlarını ve yararlarını algılamak, içinde yaşadığımız toplumumuza sağlıklı bir şekilde aktararak, farkındalık oluşturmak bir birey olarak vazifelerimiz arasında olmalı diye düşünüyorum.



0 yorum:

Yorum Gönder