Subscribe:

17 Kasım 2012 Cumartesi

Bulut Bilişim Üzerine


Aslında bu teknoloji yeni sayılmaz ve zaten bulut bilişimi dolaylı olarak kullanıyorduk. Örnek vermek gerekirse herkesin mail hesabının altında bulut teknoloji yatmakta aynı şekilde cep telefonlarıyla yaptığımız şeyler tamamen bulut altyapısını kullanmakta. Hani derler ya cep telefon artık bilgisayarın yerini aldı. Bilgisayarda yapabildiğim çoğu işlemi cep telefonunda yapabiliyorum artık. Bilgisayarın tanımını yap dediğinde muhtemelen "İşte işlemcisi, harddiski, ram i ... bulunan bir teknolojik alettir" der. Peki bu saydığımız donanımlar telefonda mevcut mu veya işlem gücü olarak klasik bilgisayarlarla kıyaslanabilir mi?
Tamam akıllı telefonların kendine has işletim sistemleri, ram i, işlemcisi var fakat telefonun öyle çok şeyler yapıyor ki bazen ne buna telefonun kapasitesi yeter ne de işlem gücü. Mesela google translate. Bütün dillere ait kelimeler karşılıklarına ulaşabiliyoruz demi hatta teleffuzlarına kadar peki bu google translate e ait bütün saydığımız şeyler telefonların hafızasında mevcut olarak mı geliyor? Tabi ki de hayır. Çünkü telefon bulut altyapısını kullanıyor. Bazıları "Bulut" kavramını farklı algılıyor. Veriler boşlukta filan saklanıyor sanıyorlar. Aslında bulut bildiğimiz konteynır büyüklüğündeki sunucular. Biz telefonda çeviri yaptığımızda internet bağlantısı ile sunucuya yönlendiriyoruz ve oradan bize ilgili bilgiler isteğimiz dahilinde telefonumuza ulaşıyor. Evet internet bağlantısı ile dedik. İnternet bağlantısı olmazsa olmaz bu teknoloji için.


Peki bulutun faydalarından bahsedelim biraz. Hayalinizde canlandıracağım şimdi. Şu anda kullandığınız bilgisayarın içindeki tüm bilgilere, dökümanlara, programlara... aklınıza gelecek bilgisayar içerisindeki her şeye başka bilgisayarlardan hatta tablet ve telefonlardan ulaşabileceğinizi düşünün. Zaten sky drive, dropbox... gibi teknolojilerde dediklerimin bir kısmını şu anda karşılamakta. Ama bilgisayarınızda bulunan aklınıza gelebilecek bütün programlarında başka aygıtlarda kullanabileceğinizi düşünün. Evet sanal bilgisayardan bahsediyoruz. Size sadece ekran lazım olacak, tercihen klavye mouse vs. Yani harddiske, işlemciye, bilgisayarda bulunan her şeye gerek kalmıyor aslında dediğim gibi sadece ekran. Ne yedekleme sıkıntı, ne virüs bulaşıcak mı sıkıntısı, ne lisanslı yazılım sıkıntısı... daha sayamadığım bir sürü şey. Sadece internet bağlantısı gerekli ve ekranı olan her aygıttan kullanabileceksiniz. Format tarihe karışacak mesela. Evet  sanal bilgisayarınıza telefondan, tabletlerden belkide herhangi bir alet üzerinden erişebileceksiniz. İlerleyen senelerde bu teknoloji daha da işin içine girecek. Tabi ki bazı sıkıntılarda doğurabilir ama genel olarak baktığımızda insan yaşamına kolaylıklar getireceği de bir gerçek.

Sadık Dereköy

0 yorum:

Yorum Gönder