Subscribe:

3 Aralık 2012 Pazartesi

Kurumlar İçin Sosyal Medya

Sosyal ağlar kurumlar içinde olmazsa olmaz bir duruma geldi artık. Kurumun rakipleriyle rekabet edebilmeleri ve çağa ayak uydurabilmeleri için bu gerekli. Sosyal ortamlarda etkin olmazsa kurum veya şirket ne olur ki?

Şöyle açıklayayım. Normal bir bilgisayar kullanıcısı internetteki vaktinin  3'te 2'sini sosyal mecralarda harcıyor. Hatta öyle kullanıcılar var ki interneti geçtim bilgisayarı sadece sosyal ağların en popüleri ve güçlüsü olan facebook için kullanıyor. Bu yüzden kurumların müşterileriyle daha iyi iletişime geçebilmeleri, reklamlarını daha iyi yapabilmeleri kısacası daha sağlam bir kurum olabilmesi için sosyal ağlar gerekli bir ihtiyaç haline gelmiş durumda ve günden güne bu durum önemini daha da artırıyor. Tabi ki kurumların sosyal ağlarda sadece bulunması bir şey ifade etmiyor. Potansiyel kullanıcıları kendi kurumlarına ait sayfa grup vb. köşelere çekmektir amaç. İçerik paylaşımı burada çok önemli. Siz kullanıcıyı cezbedecek, ilgisini çekecek aktivite , paylaşım ve bilgilendirmelerde bulunmazsanız çok sıkılgan yapıya sahip olan kullanıcı sizi takip etmeyi bırakacaktır. Bunun için çok vakit harcanmalı ve uygun adımlar atılmalıdır ki istenilen verime ulaşılabilinsin. Günümüzdeki "Sosyal Medya Uzmanı" buradan hareketle ortaya çıkmış bir kavramdır. Bazı kuruluşlar ve markalar direkt "Sosyal Medya Ajansları" ile işbirliği yapıyorlar.

Kurumlar açısından pazarlamadan bahsedersek... Artık facebook bankacılık işlemlerinde bile kullanılabilinir bir alt yapıya sahip. 1 milyarı aşkın kullanıcı kitlesine sahip olan facebook ilginçtir ki ülke olsa şu anki kullanıcı populasyonuyla Dünya'nın en büyük nüfusa sahip 3. ülkesi konumunda olabilecekti. Mükemmel bir işleve sahip olan Facebook'u burada anlatmaya kalkmayacağım tabi çünkü konumuz bu değil. Paragrafın başında pazarlama demiştik ki reklam kampanyaları ve atılımlar burada önemli rol oynuyor. Hakikaten şirketlerde bunlardan bayağı para kazanmakta. Örnek vermek gerekirse bir arkadaşın bir ürün yada herhangi bir mekan hakkında yorum yapıyor yada beğeniyor. Sadece bunları yapmakla kalmıyor işte bütün arkadaş listesine de ister istemez reklam yapmış oluyor. Bu reklam açısından verilebilinecek en basit örnekti mesela.
Aynı zamanda kurumlar için iletişim bilgilerinin ve kurumla ilgili bilgilerin facebook veya herhangi bir sosyal ağ üzerinde bulunması büyük bir avantaj. Kullanıcı her zaman kolaya kaçtığı için zaten internet üzerindeki bütün zamanını bu sosyal ağlarda geçiriyor. Kurum veya kuruluşla ile ilgili bilgi almak istediğinde facebook üzerinden arama yapmak isteyecektir.
Kurumların hangi sosyal ağları kullanması lazım ona değinelim ve bu yazıyı da bitirmiş olalım. Facebook tartışmasız olmazsa olmaz. Öncelik o olacak. Bunda tartışmaya gerek duymuyorum. Google + da olabilir ama facebook kadar popüler değil. Son olarak Linkedin'e parantez açmak istiyorum kurum ve şirketler açısından, belki fazla kullanıcısı yok ama ciddi ve amacı zaten buna yönelik olduğu için yine her kurumun ve şirketin içinde bulunması gereken bir sosyal ağ diye düşünüyorum.

Sadık Dereköy

0 yorum:

Yorum Gönder