Subscribe:

16 Kasım 2012 Cuma

Yazılım Kulübü Eğitimleri - Yazılım Yarışmaları ve Ar-Ge



2012-2013 Fırat Üniversitesi Yazılım Kulübü Eğitimleri 13.11.2012 tarihinde başladı. İlk eğitim "Yazılım Yarışmaları ve Ar-Ge" adı altında şahsım tarafından yapıldı. Yarışmalar, Türkiye'deki hatta dünyadaki büyük çaplı organizasyonlar. Microsoft Imagine Cup, IBM Yazılım Akademisi, Robot Günleri, Card Smart Award ve Yazılım Kulübünün düzenlediği "Sen de Yaz" isimli yarışmalar hakkında önemli bilgiler verdim. Daha da fazla yarışma var fakat örnek olması ve önem arzettiği için ben bunları tercih ettim.

Bu eğitimin içeriğinden bahsetmek istiyorum.



Yazılım Kulübü Yazılım Yarışmaları ve Ar-Ge Eğitimi
İlk olarak Card Smart Award Mobidea isimli yarışmayla sunuma başladım. Cep telefonunun hayatımız üzerindeki etkisinden hareketle ortaya çıkan bu yarışma, aynı zamanda mobil yazılım geliştirme platformunda ülkemizdeki bireysel yazılımcı potansiyelini gün ışığına çıkarmayı hedeflemekte. Cardtek Grubunun kartlı ödeme sistemleri ve akıllı kart teknolojileri alanlarında güvenli, yenilikçi diyebileceğimiz çözümler sunan şirketi SmartSoft'un bu yıl 2. Sini Düzenlediği düzenlediği bir organizasyon. SmartSoft, Türkiye'nin genç yazılımcılarını yine bol ödüllü NFC teknolojisine katma değeri olacak bir yarışmaya davet ediyor bu sene de. Bu yarışmayı anlatırken ayrıca "NFC" teknolojisi hakkında genel bilgiler verdim. Bu teknoloji hakkıdna bilgilenmek istiyorsanız burayı tıklayabilirsiniz. Mobile Marketing alanından bahsederken bunla ilgili videoyuda izleme fırsatı bulduk. Bu yarışmada akıllı cep telefonunda en yenilikçi yazılımı geliştiren Bilgisayar, Elektronik ve Yazılım Mühendisliği öğrencileri büyük ödül için yarışıyor olacaklar. Yarışmanın biçimi ve organizasyonundan, değerlendirme kriterlerinden, yarışma takviminden ve ödüllerden bahsettim. Bunlarla ilgili bilgiler yarışmanın ilgili sitesinde ayrıntılı bir şekilde yer alıyor.

Robot Günleri adı altında "ODTÜ Robot Günleri"ni örnek olması açısından anlattım. Geçen sene dereceye giren projelerden bahsettim. Bunlardan biride Fırat Üniversitesi'nden serbest kategoride birinci olan yüzen balık projesiydi. Bu seneye ait kategorileri de katılımcılarla paylaştım.

IBM Yazılım Akademisi'ne geçmeden önce IBM'den kısaca bahsettim. Sonra geçen seneye ait projelere baktık hep beraber. Geçen sene dereceye girenlerden bahsettim. Fırat Üniversitesi'nden de dereceye giren takım olmuştu. Sonra bu yarışmanın birincisi olan "Akıllı Şehir Sistemleri" reklam filmini sunuya monte etmiştim ve bu kısa videoyuda katılımcılarla paylaştım. Bu seneki projelere değindik. Bu projelere Yazılım Akademisi'nin ilgili sitesinden ulaşabilirsiniz. Yine bu sitede bulabileceğiniz takım kaydı aşamalarından ve yarışma takvimi hakkında da gerekli bilgileri verdim.

Sonra bu sunumda üzerinde en çok durduğum yarışmalardan biri olan Microsoft Imagine Cup isimli yarışmaya geçtik. Microsoft Imagine Cup 2003 yılından bu yana düzenlenen dünyanın en büyük öğrenciler arası teknoloji yarışması diyebiliriz. Son on yılda Imagine Cup dünyanın büyük problemlerini çözmeye yönelik küresel bir yarışma halini almış bulunmakta. 2003 yılından itibaren dünya çapında 1.4 milyon öğrenci 183 farklı ülkeden yarışmaya katıldı şeklinde bir istatistik mevcut. Imagine Cup'ın sağladığı katkılar arasında dünyadaki küresel sorunlara çözüm üretmek ve fikirleri gerçeğe dönüştürürken yeni teknolojik beceriler kazanmak yer alıyor. Ayrıca dünyanın her köşesinden parlak öğrenciler ile yarışma ve sosyalleşme şansı elde etmek üstelik birbirinden güzel ödüller kazanma şansı, yarışmanın yapılacağı ülkeye finaller için bedava gitme fırsatı var. Türkiye'de de her yıl düzenlenen yarışmada birinci olan öğrenciler ülkemizi temsil etmek üzere yarışma finalinin yapıldığı ülkeye davet edilirler. Microsoft’un teknolojiyle güncel sorunlara çözüm bulma yolunda düzenlediği Imagine Cup yarışması 2013 yılı sezonu ağustosun sonu gibi açılmıştı. Türkiye ayağı da düzenlenen yarışmanın bu yılki(2013) toplam ödülü 300 bin dolara (545 bin TL) yükseldi. Yani geçen seneye oranlı 2 kat arttı diyebiliriz. Sunumda bu yarışmaya ait kısımda ayrıca geçen seneki ve bu seneki kategorilerden bahsettim. Ayrıca Microsoft teknolojileri olan Azure ve Windows Phone hakkında sorular geldi ve açıklayıcı bir şekilde cevaplandırıldı. Bu yarışmaya ait ilgili videolarla da sunuma canlılık kattığıma inanıyorum.

Bu yarışmaları anlatırken yarışmaların formatları, değerlendirilmesi ve tarihlerinden ziyade bu yarışmalara hangi teknolojilerle katılırsa daha avantajlı olunur, hangi platformlar kullanırsa bir adım önde olunur bu gibi şeyler benim çok hoşuma gitti ve katılımcılarıda bu konular hakkında aydınlattığıma inanıyorum. Card Smart adlı yarışmada NFC teknolojisi olsun, Imagine Cup'ta Windows Phone, Windows 8 ve Azure teknolojileri olsun gayet yarışmayı kazanma adına önemli bir artıdır.

Yarışmalara değindikten sonra "Ar-Ge" konusuna geçiş yaptık. Arge'nin ülkeler açısından öneminden bahsettik. Özellikle bilişim teknolojileri alanında... Bu kapsamda devletin verdiği desteklerden ve tanıdığı imtiyazlardan bahsettim. Bu konu ile ilgili son olarak Tübitak ve Kosgeb'in sağladığı bazı desteklere değindim.

Sunumun finaline Yazılım Kulübü'nün düzenlediği bir yazılım proje yarışması olan "Sen de Yaz" isimli yarışmayı koymuştum ve sıra ona geldi. Geçen sene bu yarışma ile ilgili yapılan organizasyondan bahsettim. Bu sene yapılacaklar hakkında bilgiler pek veremedim çünkü netleşmemiş bazı şeyler var. Proje ve Yarışma Koordinatörü olarak yarışmanın geçen seneden daha güzel olacağı şeklinde telkinlerde bulundum. Artık sunumun sonuna gelinmişti, soru cevap kısmıyla bu faydalı olabilecek sunum bitti ve ikinci oturum olan "Bilişim Kavramları" eğitimine geçildi.

Fırat Tv'nin bu eğitimle ilgili haberini aşağıdan izleyebilirsiniz.
Aynı zamanda yarışmalarla ilgili detaylı bilgiler bulabileceğiniz siteler:

Ayrıca ilk oturum ve 2. oturum ile ilgili genel konu başlıkları da ilgili afişte mevcuttu.
Yazılım Yarışmaları ve Ar-Ge - Sadık Dereköy


Sadık Dereköy

0 yorum:

Yorum Gönder