Subscribe:

9 Aralık 2013 Pazartesi

Yazılımı Konu Alan Filmler

Yazılım, bilgisayar sistemleri ve programlama temalı filmleri kısa bilgilendirmeleri ve fragmanları ile birlikte aktarmaya çalışacağım. Özellikle yazılım sektöründeki kişilerin ufkunun açılması açısından aşağıdaki filmlerin hepsini zaman buldukça izlemelerini tavsiye ediyorum. 

Silikon Vadisi Korsanları
1999 yapımı olan “Pirates of Sillicon Valley” (Silikon vadisinin korsanları) Paul Freiberger ın “Fire in the Valley: The Making of The Personal Computer” (Vadide ateş: zatî bilgisayarların yapılması) ünlü kitabından uyarlanmış. 
Apple'in ilk bilgisayarlarını nasıl üretti ve kimler işin içindeydi. Dos ve Windows'un ortaya çıkışı nasıldı? Bir iş nasıl büyür?
İlk kişisel bilgisayarın çıkışından, IBM'in o zamanki sektöre nasıl hakim olduğuna dair belgesel tarzında bir film.


İnternette Av (The Net)
Angela Bennett (Sandra Bullock) bir bilgisayar uzmanı. Genç ve güzel kadın yıllardır modemsiz ve bilgisayarsız bir yerde bulunmamış. Bilgisayarlar dışındaki tek aktivitesi, annesini görmek olan Bennett birgün İnternet üzerinden konuştuğu arkadaşı Dale Hessman'dan (Ray McKinnon) bir program alıyor. Program bir şifre-çözücü olarak tasarlanmış. O gece, Hessman bir uçak kazasında ölüyor. Angela bu sırada elindeki diskte gizli bilgiler olduğunu keşfediyor. Ancak sanal dünya, Bennett'e acı sürprizler hazırlamış durumda.


Öldür.com
Öldür.com; siber ortamda cereyan eden bir suç filmi. İnternette "hiçbir şeyimizin gizli kalmadığı" hikayesiyle başlıyor, bunu yaparken karakterlerini hem tanıtıyor hem de güçlendiriyor. Ancak hemen ardından durumun o kadar da kontrol altında tutulamadığına lafı getiriyor. Bir suçlu, kediyle başlayıp insanoğluyla devam ettirdiği işkence ritüellerini kurduğu internet sitesinde naklen yayınlıyor, tıklayan her kullanıcıyı cinayetlerine alet ediyor. Siber hareketleri anı anına dikizleyen FBI ajanları ise olanları şaşırarak, dehşet içinde izliyor. (Kötü karakterin güçlenmesi)
İyi yönetilmiş, hikaye anlatan, dramatik yapının o kaçınılmaz çatışma noktasına sahip, sonunda insanlığın geldiği noktaya dair mesaj içeren bir film. Mesaja katılır mısınız o ayrı. İnsanların, kapatıldı diye daha önce itibar etmedikleri popüler video paylaşım sitesinin adresini hiç olmadığı kadar tıkladığı günümüz ile canlı yayında cinayet izlemek için yanıp tutuşan sanal alem tutkunlarının merakı arasında önemli bir fark var. Öldür.com ise, insanlığın internet gibi kontroldışı bir yapı sayesinde ulaştığı psikolojiyi tahlil etmekten çok, gidilmekte olan noktaya işaret eden bir tür distopya gibi.


Sosyal Ağ
2003 yılında bir akşam, Harvard Üniversitesi öğrencisi ve bilgisayar programcısı Mark Zuckerberg (Facebook'un kurucusu), bilgisayarının başına oturur ve yeni bir fikir üzerinde çalışmaya başlar. Çılgın içerikli web günlüğü ve programlama sonucunda, kısa süre sonra global düzeyde bir sosyal ağ oluşturacak ve iletişimde devrim yaratacaktır. Ancak başarı bu genç girişimciyi kişisel ve yasal karmaşalara sürükler.

Her (Aşk)
Orta yaşlardaki Theodore Twombly'nin hayatından bir kesit sunan Her, adamın eşinden boşanmasından sonraki yalnızlığını ve yapay zeka bir sanal karakterle başlayan ilişkisini anlatıyor.

Matrix Serisi
Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson (Keanu Reeves), gecelerini "Neo" adı altında program kırarak ve Matrix'i araştırarak geçirir. Esrarengiz şekilde Trinity ve Morpheus ile tanışan Neo, yaşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simulasyon olduğu gerçeğini öğrendikten sonra oradan kurtarılır ve Morpheus'un önderliğindeki ekibe katılır. Neo gerçek dünyada ilk nefesini aldıktan sonra simulasyona tekrar girerek Matrix'in ne olduğunu kavrayacak ve kurtarılma nedenini öğrenerek gelişen olaylar çerçevesinde yeni kimliğini tanımaya çalışacaktır.
1999 yılında gösterime girdi. Filmde Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss ve Hugo Weaving gibi yıldızlar yer almaktadır.
Matrix ABD'de 171,479,930 $, uluslararası olarak 288,900,000 $ hasılat ile toplam kazancı 460,379,930 $'a ulaşmıştır. Film ABD'de gösterime girdiği hafta 27,788,331 $ gelir elde etmiştir.


Sanal Hayatlar
Ailesini aramaya vakit yaratmakta zorlanan işkolik bir avukat, sırları internet ortamına yayılan bir çift, bir sınıf arkadaşına internet üzerinden kabadayılık taslayan çocuğunu yola getirmeye çalışan emekli bir polis memuru ve kariyer peşinde koşan bir bir gazetecinin yetişkin sitelerindeki mücadelesi... Tüm bu karakterleri aynı noktada buluşturan tek şey ise çağımızın buluşu internet! Modern iletişimin yeni adı olan internet tüm köşeli halleriyle masaya yatırılırken birbirinden farklı bir grup insanın hayatı üzerinde yaptığı benzer etki vurgulanıyor. 
Filmin yönetmen koltuğunda 2006 yılında çektiği Murderball belgeseliyle Oscar'a aday gösterilen ve Sundance başta olmak üzere önemli organizasyonlarda ödüle layık görülen Henry Alex Rubin bulunuyor.


Jobs
Steve Jobs üniversite öğrenimini yarıda bırakıp kendisini evlatlık edinen ailesinin yanına, Kalifornia'ya geri döner. Bu hamle sadece kendisinin değil, teknoloji dünyasının da talihine yön verecek önemli bir adımı doğurur. Jobs, ailenin garajında arkadaşı Steve Wozniak ile birlikte yürüttüğü çalışmalarla o dönemki adı Apple Computer olan teknoloji devini kurduğunda artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Başrolünde Ashton Kutcher’ın yer aldığı film, Apple'ın kurucusu olan ve 2011 yılında kanser nedeniyle hayatını kaybeden teknoloji ve endüstri dahisi Steve Jobs'un gençlik yıllarından başlayan hayat hikayesine odaklanıyor. Filmde Jobs'un özel hayatından kesitler, kendini motive ediş şekli, onu yönlendiren kişiler anlatılırken özellikle Jobs'un gençlik yıllarına odaklanılıyor. Jobs'un ilk başarılarını izleyeceğimiz filmde aynı zamanda düşüşlerini ve tekrar ayağa kalkışlarını izleyerek bu önemli mucidin mücadelesine tanık olacağız. 



Tron
Tron, Steven Lisberger'in yönetmenliğinde başrollerini Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, Cindy Morgan'ın paylaştığı 1982 yapımı bilimkurgu-aksiyon filmi.
ENCOM adlı yazılım şirketinde çalışan Flynn, yazdığı oyunlarla kariyerinin doruk noktasına geldiği anda çalışmaları elinden alınarak işten atılır.Bunun üzerine delil olarak kullanabileceği dosyaları bulabilmek için evinden her gün ana sisteme girebilmeyi dener.Birgün arkadaşlarının yardımıyla şirketin laboratuarına kaçak girerek sisteme bağlanır ancak sistemi kontrol eden yapay zeka bu durum karşısında onu karakterize edilmiş bilgisayar dünyasına hapseder.Flynn içeride kendi yazdığı programlarla tanışacak ve içine düştüğü durumdan kurtulmaya çalışacaktır.


Tron Legacy-Tron Efsanesi
Tron: Legacy Walt Disney Pictures tarafından üretilen 2010 ABD yapımı bilim kurgu filmi. 1982 yapımı Tron filminin devamıdır. Yönetmenliğini yapan Joseph Kosinski bu film ile ilk yönetmenlik denemesi yapmıştır.
Kevin Flynn dünyanın en çok oyununu satan bir oyun firmasının kurucusudur. Bir gün ortadan kaybolur. Aradan 20 yıl geçer ve Kevin’ın oğlu Sam bir gün babası hakkında küçük bir ipucu bulur ve onu aramaya başlar. Babasının eski atölyesini araştırırken babasını Tron’un dijital dünyasında bulur. Kevin’in sadık arkadaşı Quarrayla birlikte baba ve oğul çok fazla gelişmiş ve son derece tehlikeli bir hale gelen, görsel açıdan dudak uçuklatan sanal alemde bir ölüm kalım yolculuğuna çıkarlar.

Elysium
Neill Blomkamp'ın yeni projesi yine uzak gelecekte, 2154 yılında geçiyor ve yine uzayla yakın temas halinde ilerliyor. Bu seferki görev ise çoktan çökmüş olan dünyayı ve beraberinde insanlığı daha temiz bir dünyaya taşımak. Tıpkı Prometheus'yi çağrıştırırcasına, Yunan mitolojisine göndermeler içeren Elysium'da, 2154 yılında dünyada hala varlığını sürdürebilen yegane iki sınıfın çatışması temel alınmakta. Elysium'un varsıl ve şanslı "egemenleri" teknoloji alanında üst düzey bir gelişim gösteren gezegenlerinde lüks içerisinde yaşarken; "çürümüş dünya"da geri kalan kalabalık insan topluluğu tedavi ihtiyaçları için bile Elysium'a ihtiyaç duymaktadır. Ancak iki gezegen arasında yapılan anlaşmalar gereğince Elysium'a girmeleri kesin suretle yasaktır. Ta ki Elysium'a gitmekten başka çaresi kalmayan Max isimli sıradan bir adam çıkana dek...
"Büyülü-Gerçekçi" tonlardaki temasıyla, 2154 yılının atmosferine dair, futuristik bir sınıf-çatışması filmi olarak Elysium, özellikle hard-core bilimkurgu hayranlarına hitap ediyor.


Total Recall (Gerçeğe Çağrı)
Çok sevdiği güzel bir eşi olan ve hayatını sıradan bir işçi olarak kazanan Douglas Quaid, gündelik yaşamından çok sıkılmıştır. Hayatında yaşayabileceği en güzel anların, bir süper ajanın anılarında saklı olduğuna inanır. Ama başvurduğu Rekall şirketinde ortaya çıkan bir prosedür hatasından dolayı belleğine, aranan bir ajanın hafızası yüklenir ve Douglas kendisini hiç ummadığı tehlikeli bir maceranın ortasında bulur.
Peşinde, Cohaagen liderliğini yaptığı bir grup polis vardır. Mecburen bir isyancı ile iş birliği yapar ve yer altındaki karşı direnişin liderine ulaşarak Cohaagen’ı engellemek ister. Yaşadığı gerçekle, zihnindeki hayal arasında kaybolmaya başlar ve şimdi yaşadığı dünyasının kaderi de, kendi gerçek kimliğini bulmasıyla doğru orantılıdır.


Şimdilik izleyipte aklıma gelen filmler bunlar... Aklıma geldikçe ve izledikçe ekleyeceğim :)




0 yorum:

Yorum Gönder