Yazı, insanlık tarihi boyunca süregelen, bilgi ve iletişim aktarımı yapan bir semboller topluluğudur.
İnsanlar geçmişte, duygu ve düşüncelerini kalıcı tutma eylemlerine girişmişlerdir. Birtakım sembolleri etraflarındaki cisimleri işlemişler ve günümüzde, tarih öncesi dönem hakkında çeşitli birtakım bilgilere biz bu şekilde ulaşabiliyoruz. Kulaktan kulağa aktarılan bilgilerin yerini yazının alması toplumların gelişmesine şüphesiz katkı sağlamıştır. Kağıdın kullanılması yazma eylemini daha pratik hale getirmiştir ve bir süre sonra kağıtlar birleşerek kitap olgusunu meydana getirmiştir. Matbaanın icadı ile kitapların daha çok çoğalması ve halka daha çabuk ulaşması kaçınılmaz olmuştur.
Yazının çok kısa tarihinden bahsettikten sonra paralelinde toplumların da geliştiği sonucuna ulaşabiliriz.
Çoğumuz belli dönemlerde günlük tutmuşuzdur veya hala da tutmaya devam ediyordur. Genelde bundan pek bahsedilmez tabi. Günlükler kişiye özel ve saklı olduğu için paylaşılmaz kimseyle.
Geçenlerde, yazmak özellikle de günlük tutmak hakkında güzel bir yazı okumuştum. Yazmanın insan hayatı üzerinde ne denli önemli olduğunu kavramama vesile olmuştu o yazı. Bir kısmında şu ifade geçiyordu:"Yazma ve belli bir biçimde günlük tutma ölümcül hastalıklarla bile savaşan kişilerde fiziksel ve ruhsal bir rahatlama sağlar." Hakikaten araştırmalarda bunu gösteriyor. Stres ve duygularımız hakkında yazmak bağışıklık sistemimizi geliştiriyor. Olumsuz olayları yazıya dökerek onlardan ders almamızı ve onlarla baş edebilmemizi sağladığından yazmak, insanların hem bağışıklılık sistemlerini hem de zihinlerini güçlendirebiliyor.
Bu bahsettiğim yazıda, daha detaylı ve aynı zamanda birtakım şeyleri deneylere de dayandırarak yazmanın insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsediyor detayına girildiğinde ama ben kısa tutmak istiyorum şimdilik.
Evet...Günlük tutmadan bahsetmiştik. Özellikle bilgisayar başında vakit geçiren ve her işini elektronik ortamda halletmeyi sevenlere buradaki programı indirip kurmalarını tavsiye ediyorum. Program kullanıcı adı ve parola girişleriyle günlük ortamını bilgisayara taşıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder