Subscribe:

27 Temmuz 2013 Cumartesi

LİNQ YAPISI İLE FARKLI TABLOLAR ARASINDA İLİŞKİ KURMA

Linq yapısına daha önceki ilgili yazımda değinmiştim. Kısaca; veritabanı işlemlerini uygulama katmanında yapmamıza olanak sağlıyordu. Bu yazımda yine örneklerle konu başlığını açıklamaya çalışacağım.

Örneğin;veritabanımızda öğrenci ve veli adında 2 tane tablomuz olsun.



Uygulamamız içerisinde nesneler oluşturup bu yapıyı kulanabilememiz için aynı tablo adlarına ait sınıflar oluşturulsun. Tablolardaki her alan adları bu sınıflarda değişken olarak girilsin.

Veli Sınıfı
Öğrenci Sınıfı
Sınıfları oluşturduktan sonra sınıfların içerisinde bulunan List nesnelerine tablolarımızdaki verileri aşağıdaki gibi yükleyelim.


Artık veritabanına sürekli bağlanmaya gerek kalmadan bu tabloları sanki veritabanında işlem yapıyormuşçasına kullanabiliriz. Aşağıdaki örnekte veli ve öğrenci tablosu arasında ilişki kurulmuştur. Tabi bu ilişki kurmanın farklı yöntemleri de mevcut. Ben bir tanesini gösterdim. Mesela "join" kalıbıyla da nesnelerimiz arasında ilişki kurabilirdik.
sql join
Yukarıdaki kod bloğu ile aşağıdaki çıktıyı elde ediyoruz. Yukarıdaki işlemde 2 tablodaki verileri kullanarak öğrenci id leri üzerinden ilişki kurup tek seferde istediğimiz verileri çekiyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder