Bu yazımda yazılım mühendisliği 1. sınıfta olan arkadaşlara veya bu bölüme ilgi gösteren kişilere, 1. dönemdeki dersleri ve içeriklerini kendi deneyimlerimi göz önünde bulundurarak öneri ve eleştirilerle anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle yazılım mühendisliği bölümünün önemine değinmek istiyorum. Oldukça gerekli ve önemi her geçen gün artan bir bölüm. Bu programdan mezun olan kişiler dolayısyla "yazılım mühendisi" ünvanına sahip oluyor. Bu meslek dalıyla ilgili daha önce üzerinde durduğum yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Gelelim Yazılım Mühendisliği 1. Sınıf 1. Dönem Derslerine... Dersleri kendimce önem sırasına göre açıklamaya çalışacağım.
1-Algoritma ve Programlama
Bu ders, iki dönemde alınabilecek bir şekilde planlanmış. İlk dönem Algoritma ve Programlama-1 adı altında bu ders alınmakta. Bu derste genel olarak programlama ile ilgili kavramlar, problem çözme yöntemleri,
algoritma, akıs diyagramları vb. anlatılır. Labaratuvar kısımlarında ise problemlerin çözümlerinin bir dil
kullanılarak çözülmesi için gereken komutlar giriş düzeyinde anlatılır. Bir programlama diline basit düzeyde giriş yapılır. Bu programlama dili ise benim dönemimde(2011-2012) Java olarak gösterilmişti. Sonraki dönemde C dili üzerinde duruldu. İfade etmem gerekir ki bu derste şu bu programlama dilinin pek fazla önemi yok. İleriki yıllarda görülecekki pek çok farklı programlama dilleri gösterilecek.(Mesela ben 1.sınıfta Java ve C, 2.Sınıfta Pascal,Matlab ve C# programlama dillerini görmüştüm.) Pek çok farklı programlama dilinin üzerinde durulmasının amacının programlama dilleri üzerinde uzmanlaşmak değilde genel programlama mantığını öğretmek olduğu söylenir. Ben ilk sene java üzerine yoğunlaşmıştım ve bu dil ile projeler geliştirmiştim. 2. senemde ise lisedende deneyimim olan C# programlama dili üzerinde durdum ve halende bu dil ile projeler geliştirmekteyim. Programlama dillerinde uzmanlaşmak tamamen size kalmış.
Derste dikkat edilmesi gereken noktalara değinecek olursam. İlk başlarda çok iyi ve istekli başlamak gerekiyor. İlk haftalar onun için çok önemli. Bu derste programlamanın temeli olan algoritma mantığı güzel bir şekilde öğrenilirse gelecek dönemlerde daha rahat edilecektir.
Algoritma ve programlamaya giriş ile ilgili bir tane kitabı baştan düzenli bir şekilde takip etmenizi öneririm. Programlama dili ile ilgilide aynı şeyleri söyleyebilirim. Çünkü kitaplar sistematik bir yapı izlediği için "Nerden başlasam?" sorusunun cevabını bulmakta sıkıntı yaşamıyorsunuz. Kesinlikle sadece bir kitaba da bağlı kalınmamalı. İnternetten de ilgili konular araştırılmalı ve pekiştirilmelidir. İlerleyen kısımlarda mutlaka en basitinden bir uygulama geliştirilmesi olmazsa olmaz tavsiyemdir. Bir dil öğrenilmek isteniliyorsa mutlaka öğrenme sürecine paralel bir uygulama geliştirilmesi daha kalıcı ve verimli öğrenmeyi sağlıyor.
Algoritma ve Programlama mantığı ile ilgili özellikle yeni başlayanlar için çok güzel bir kaynak var elimde. İlgili kişiden de izin aldım ve burada paylaşabilirim. Zamanında PC Net dergisinde köşe yazısı olarak farklı sayılarda kaleme alınmış. Bende hepsini bir araya getirdim. İlgili belgelere buradan ulaşabilirsiniz. İndirip okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.
Tavsiye edebileceğim programlama dili kitabı ise o dönemde java gördüğüm için: "24 Saatte Java" isimli kitap. Kitabında reklamını yapıyoruz ama :) Harbiden hikaye tadında gayet sade anlatımlı giriş düzeyinde bir kitap.
2-Bilgisayar Bilimlerine Giriş
Benim için oldukça zevkli bir dersti. O dönemdeki en yüksek notlu dersimde oydu. Fakat bölümde tam tersi bir durum söz konusuydu. O dersten büte kalan bayağı kişi vardı. Çok şaşırıyordum(Halada :)). Tavsiyem: Kolay bir ders gibi görünsede "Bilgisayar Bilimleri"ne giriş olduğu için içerisinde çok fazla sayıda konu başlıkları var. Konulara derinlemesine girilmiyor fakat konuların fazlalığı dersi zor duruma getirebilir. Bu derste merak ederseniz başarıya ulaşırsınız. Ben o dersin ilgili kitabını baştan sona 2 defa okumuşumdur. Çünkü içeriğindeki konuları öğrenme isteğim oldukça fazlaydı. Neticesinde finalden 96 almıştım ve AA gelmişti.
Kısacası bu ders Yazılım Mühendisliği derslerinin demosu şeklindeydi :) İlerleyen dönemlerde işlenecek dersler hakkında özet niteliği taşıyor.
3-İngilizce
İlk sene iki dönemde de gösteriliyor. İkinci sınıfta Mesleki İngilizce adı altında devamı var. Bu dönem İngilizce-1 olarak alınmakta. Lisede hatta ilkokulda gördüğünüz konuları tekrar görüyorsunuz. O kadarki "My name is Sadık" noktasından başlanılmakta. Neyse sinirlenmeyeyim...
Ders çok önemli. Yazılım sektöründe zaten ingilizcenin önemi oldukça fazla. Sektörün dili ingilizce. Ama gel görki eğitim sistemimizdeki yanlışlıklardan dolayı sıkıntılar oldukça büyük. Haftalık 2 saatlik olan bu derste gerektiği kadar ingilizce öğrenmek adına bir şey beklemeyin. Keşke dersin saati artırılsa yada Bilimsel Hazırlık Programına(Teknoloji Fakülteleri için) İngilizce diye bir derste konulsa. Dolayısıyla dersten başka yollarla ingilizcemizi geliştirmekten başka çaremiz yok.
Umarım eğitim sistemindeki ingilizce dersi yapısı değişir.
4-Matematik
Detayına girmeyeceğim. Mühendisliğin temelidir matematik.
5-Fizik
Yorum yok.
6-Türk Dili ve Edebiyatı
Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de ilk sene 2 dönem şeklinde alınmakta.
Ayrıca Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği'ne ait derslerin tümüne buradan ulaşabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder