Subscribe:

6 Ağustos 2012 Pazartesi

İNGİLİZCE KELİME ÖĞRENME SİSTEMİ



İngilizce; herkesin bildiği üzere Dünya’da en çok konuşulan diller arasında başı çekmektedir. Evrensel bir dil olma özelliğini korumaktadır. Eğitim sistemimizde Yabancı dil öğrenme konusunda İngilizceyi başlangıç, temel olarak görmektedir. Yurtdışını geçtim, yurtiçinde de artık İngilizce bildin mi bir adım öndesin demektir. Bende buradan yola çıkarak, bana, arkadaşlarıma ve çevreme faydalı olabileceğini düşünerekten zihnimde tasarladığım fikirleri baz alarak ve bu konuda araştırmalar yaparak böyle bir program yapmaya karar verdim.
Programımıza gelirsek, program bu bilimsel verileri baz alaraktan, programı kullanmaya aday kullanıcıların yorumları dikkate alınarak ve benim hayal gücümün ışığında şekillenmiştir ve kullanımı basit olacaktır.
Bir yapının iskelesini sağlam kurmak, bir binanın temelini iyi oturtmak gerekir. Bir dili öğrenmek için de o dilin yapıtaşları olan, o dile dil olma özelliğini kazandıran kendine has kelimelerini öğrenmek şarttır. Kendimden örnek vermek ve bu konuda eleştirilerimi dile getirmek gerekirse: Ben 4. Sınıftan beri İngilizce eğitimi görmekteyim!(?). Kelimelerden ziyade bize dilin gramer yapısını enjekte etmeye çalışırlar ve bu oldukça rahatsız edici ve can sıkıcıdır. Az buçuk kelime öğrenirsin o da bir müddet sonra uçar gider. Kelimeler ezberletilir. Öğretilmez! Bu projenin  amacı bu yapıyı kırmak, kelimeleri kalıcı olarak zihne kazımaktır. Bu sistem ingilizce öğrenenlerin en fazla zorlandıkları, sıkıldıkları ve zaman harcadıkları, bir dilin tartışmasız en önemli bölümü olan kelime öğrenimi üzerine geliştirilmiş çok etkili ve eğlenceli bir sistemdir.

Programın İlgili Linkleri
Buraya tıklayarak sistemin kurulum dosyasına ulaşabilirsiniz. Ayrıca sistemdeki ingilizce kelimelerle ilgili telaffuzlara bu linkten erişebilirsiniz.

 Programın Amacı
Şimdiye kadar İngilizce öğrenmek için harcadığınız emek, zaman ve para kaybına son vermek ana hedeflerimizden biridir. Bu sistem sayesinde bilgisayar ve internet destekli cep telefonunun olduğu her yerde, istediğiniz herhangi bir vakitte İngilizce kelimeleri daha kolay, daha hızlı ve eğlenerek öğrenebileceksiniz.

    Programın Kapsamı
Projenin 7’den 70’e herkesin kullanabileceği şekilde oluşturulmuştur. Bilgisayarlar ve cep telefonları ile kullanılabilir olacak. Sistem doğal olarak veritabanıyla birebir çalışacak. Kullanıcı ve yönetici diye iki birim olacak. Her kullanıcının kendine ait kullanıcı şifresi olacak. Kullanıcı şifresine sahip olan kişi programı kullanma yetkisine sahip olacak.  Bu program aşamasında, havuz diye bir sistem yapmaya karar verilmiştir. Bu havuzlar; Kullanıcı Havuzu ve Ana havuzdan oluşacak. Kısaca açıklamak gerekirse: Kullanıcı havuzuna kullanıcı, Ana havuza yönetici müdahele edebilecek. Proje kelimelerle ilgili resim ve seslerle desteklenecek. Daha kalıcı bir öğrenme elde edilecek. Sisteme ses ve video gibi media araçlarını da katarak gücüne güç katılacak.  Kullanıcılar arasında rekabet ortamı sağlanacak.  Kullanıcılar arasında rütbe sistemi uygulanacak. Kullanıcı sistemden ne kadar kelime öğrenirse rütbe de belli bir aşamaya göre artacak. Böylece kelime öğrenme süreci kıyasıya bir rekabet içinde geçecek. Kullanıcılar diğer kullanıcıların bazı bilgilerine ulaşabilecek. Tabi ki her şey güvenlik dahilinde.  İstatistiksel rakamlar gözlemlenebilecek. Proje sadece klasik öğrenme amaçlı değil içinde barındıracağı oyunlar ve uygulamalarla desteklenecek.
Evet, bu anlatılanlar sadece bilgisayar üzerinde değil, internet bağlantısı olan cep telefonları içinde geçerli olacaktır. Kullanıcı istediği yerden programı rahatlıkla kullanabilecek ve bir dilin yapıtaşları olan kelimeleri öğrenmek artık daha kolay, daha hızlı, daha pratik daha eğlenceli ve daha az maliyetli olacak.
Sadece size özel çalışan sistemimiz verdiğiniz tüm tepkileri en ince ayrıntısına kadar analiz eder, yorumlar, ihtıyacınızı belirler ve sadece size özel bir kelime öğrenme süreci tasarlar. Üstelik bu tasarım işlemi bir kez yapılıp sürekli kullanılmaz, siz sistemle her etkileşime girdiğinizde güncellenir, yeniden oluşturulur.
Sistem  “Artırımsal Geliştirme Süreç Modeli” baz alınarak geliştirilecektir.  Bu model ile ilgili ayrıntılı bilgi ilerdeki bölümler de verilecektir.

·           Doğru ve Kalıcı Öğrenme / Bilimsel Kelime Öğrenme Tekniği
Kısaca hatırlatacak olursak, insan beyni sağ ve sol lop diye ikiye ayrılmaktadır. Beynin sol lopu matematik, analiz, kelimeler ve konuşma gibi fonksiyonları idare ederken, sağ lopu da resim, boyut hayalgücü, renkler ve müzik gibi fonksiyonları idare etmektedir. Kalıcı bir öğrenmenin beynin her iki lobunu da dengeli bir şekilde kullanarak saptanabileceği artık ortaya çıkmıştır. Hızlı öğrenme beynin her iki lobunun da işin içine katılmasıyla mümkündür.
İngilizce kelimelerin hızlı, kolay ve kalıcı olarak öğrenilmesi tüm algılama becerilerini kapsayan ve beynin her iki lop fonksiyonlarını da içeren bir öğrenmeyle mümkündür.
Peki doğru ve kalıcı bir şekilde öğrenme için sistemimiz nasıl kullanılacak?
Kullanıcı sisteme giriş yapacak ve önüne seçenekler çıkacak.(Ana Havuz, Kişisel Havuz, Profil…).  Havuzlardan herhangi bir kısmı seçilecek ve ardından o havuza ait kelime öğrenme ekranı gelecek. Burada ilerde üzerinde daha fazla duracağımız yapılar ve bileşenler karşımıza çıkacak. Kelime veritabanından rastgele seçilecek. Ardından tercihen o kelimeye ait bilgiler ekranda gözükecek.(Kelime ile ilgili cümle, resim, telaffuz vb.). Kullanıcı önce, gelen kelimenin anlamı ile ilgili tahminde bulunacak.  Açılır kutu olacak ve kullanıcı bu listeden rastgele seçilmiş belli sayıdaki kelimeden kendine göre doğru olanı seçecek. Kelime doğrudur veya yanlıştır. Kullanıcı ilgili butona bastıktan sonra sonuç ekranda belirecek. Kelimenin anlamını gördükten sonra, hemen bu kelimeyle ve anlamıyla hayalgücü zorlanarak bir anlam bağıntısı kurulur. Kurduğunuz hayaller, resimler tamamen size kalmıştır. İnanın saçma sapan olan bağıntılar daha çok akılda kalıyor. Hemen konunun daha iyi anlaşılması için bu öğrenme metodu hakkında kendimden bir örnek vereyim:
“nail” diye İngilizce bir kelime karşıma çıkmıştı ve anlamına baktığımda “tırnak”,”çivi”,”çivilemek” gibi anlamlara sahipti. Hemen hayal kurmuştum. Hayalim şu şekildeydi:”Bizim evin altında “Nail” abi diye bir berber vardı ve Galatasaraylı futbolcu olan “Neil”de o berberdeydi. O da ne! Nail abi “çivi”yi almış “Neil” in “tırnaklarını” çekiçle “çiviliyodu”. İşte zihnimde kurduğum tamamen hayal olan bu bağıntı bu kelimeyi öğrenmeme neden olmuştu ve hala aklımdan çıkmıyor. Evet, “nail”(okunuşu “neil”) çivi, tırnak, çivilemek anlamlarına gelir.
İşte kelimeler bu şekilde öğrenilince daha çok akılda kalıyor. Bu öğrenme metodu en önemli öğrenme metodudur. Hani nasıl duyduğumuz bir müzik, gördüğümüz bir resim yada olay bize o an hakkında çok şey hatırlatır. Bu da o şekilde. İşin içine duygu, heyecan ve hayalgücü katılmalıdır. Yoksa dün yediğimiz yemeği bile bazen hatırlamamızın sebebi de bu yapıyla bağlantılıdır. İşte Programda da bu metot kullanılırsa daha kolay ve kalıcı bir öğrenme olacak. Albert Einstein’ın da dediği gibi “Hayalgücü bilgiden önemlidir.”
            Kimler Kullanmalı
·       Kelime hazinesini geliştirmek isteyenler,
·       Mesleği yabancı dille doğrudan ilişkili olanlar,
·       Kolej öğrencileri,
·       TOEFL, KPDS, GRE, ÜDS, YDS gibi sınavlara hazırlananlar,
·       Dil öğrenenler,
·       Zamanı az ama çok sayıda kelime öğrenmek zorunda olanlar,
·       Bilgilerini canlı tutmak isteyenler,
·       Yazma becerilerini geliştirmek isteyenler,
·       Kelime oyunları oynayarak bilgilerini canlı tutmak isteyenler,
·       Özel hayatında sıklıkla yabancı dil kullanıp kendini geliştirmek isteyenler,
·       Devlet kurumları,
·       Özel kurumlar,
·       İngilizce hazırlık sınıfları olan üniversiteler,
·       İngilizce hazırlık sınıfları olan özel kolejler,
·       Anadolu liseleri

KULLANICI ARAYÜZÜ


Sisteme giriş yapabilmek için üye olmak şarttır. “Üyelik için Başvur” adlı label’a tıkladığınızda aşağıdaki ekrana ulaşacaksınız.
Ayrıca yandaki ekranda “oku” adlı yazıya da tıklayarak sistem hakkında bazı bilgilere ve “Nasıl Kelime Öğrenirim?” sorusuna cevap bulabilirsiniz. İsterseniz bu linkten bu metne ulaşabilirsiniz.





Yukarıdaki formda boş bırakılan yerlere uygun verileri girerek başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Yönetici başvurunuzu değerlendirecektir.


Kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaptığınızda karşınıza Ana Menü(Havuz) denilen ekran çıkacaktır. En üstteki buton Profil penceresini görüntülemenizi sağlayacaktır. Altındaki butonlar ise ilgili havuzlara ulaşmanıza aracılık edecektir.

1)İstatistikler: Kişisel ve Ana havuzdaki, kelime bazında istatistiklere ulaşmanızı sağlar. Bu havuzlarda kaç kelime öğrendiğinizi de buradan öğrenebilirsiniz.
2)Kullanıcılar Tablosu: Sistemde kayıtlı bulunan tüm kullanıcıları buradan görebilirsiniz. Bu kullanıcılar kaç kelime öğrenmiş, sıralama ne şekilde hepsi bu ekran vasıtasıyla göz önüne serilebilir. Amaç kullanıcılar arasında rekabet ortamı sağlamaktır. Sistemimizde ayrıca “rütbe sistemi” vardır.
3)Profilim: Buradan kendinize ait kişiler verilere ulaşabilir ve bu veriler üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.
4)Kelime Ekle: Bu butona tıkladığınızda sizi kişisel havuzuna götürecektir ve orada karşınıza kelime ekleme ekranı çıkacaktır. Buradan günlük hayatta karşınıza çıkan anlamını bilmediğiniz kelimeleri kendi sisteminize ekleyebilirsiniz. Bu kelimeler daha sonra öğrenilmek üzere karşınıza çıkacaktır.
5)Kelime Düzenle: Eklediğiniz Kelimeler üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.
6)Formlar arasında geçişleri sağlar.

ANA HAVUZ

1)Kelimeler, standart olarak sistemden İngilizce olarak gelir ve alttaki seçeneklerde Türkçedir. Bu durumu tersine çevirmek için ilgili checkbox’a tıklayabilirsiniz.
2)Kelimelerle ilgili ipuçlarını görüntülemenizi sağlar. (Bu ipuçlarına sizlerde müdahale edebilirsiniz.)
3)Ana havuzdaki kelimelerin telaffuzunu dinlemenize olanak tanır. Kelime öğrenme sürecine katkısı büyüktür. Bu yolla kelime ile telaffuzu arasında anlam kurabilirsiniz. Bu kelimeler sisteminizde yoksa bu adresten ulaşabilirsiniz.  Kelimelerin telaffuzlarıyla ilgili ses dosyalarını C:\EVLS  dizinine kopyalayınız.
4)Sistemden öğrenmeniz için belli bir algoritma ile gelen kelimelerdir.
5)Sistemden belli bir kurala göre gelen kelimenin doğru olan anlamı bu seçeneklerden bir tanesidir.
6)Sistemden gelen kelimeye karşılık seçeneklerden anlamı olabilecek kelimeyi seçtiğinizde bu butona tıklayarak kontrol işlemi gerçekleştirilir. Eğer doğru bildiyseniz yeşil renkli uyarı ile sizi bilgilendirecek. Her kelimenin kendine ait sayacı var. Doğru bildiğiniz taktirde bu sayaç bir artacaktır. 6 kere hiç yanlış cevap seçmeden sonuçlanan kelimeler öğrenilmiş kabul edilecektir ve ileride bir daha karşınıza çıkmayacaktır. Bu öğrendiğiniz kelimelere “Öğrenilen Kelimeler”  (10 numara) ekranından ulaşabilirsiniz.
Şayet, kelime yanlış bilinirse ilgili kelimeye ait sayaç kaç olursa olsun sıfırlanır.
Bu yüzden her kelime, girişte “oku” adlı yazının içeriğinde kısaca bahsedilen öğrenme metodunu dikkate alarak öğrenilirse daha yararlı bir öğrenme süreci geçirileceği şüphesizdir.
7) 6 numaralı bölümde bahsedildi.
8)Formlar arasında geçişleri sağlar.
9) Eğer kelimeyle ilgili, kelimeyi size hatırlatacak herhangi bir ipucu, cümle, yazı, bağıntı yazmak istiyorsanız bu resmin üzerine tıklayarak ilgili forma ulaşacaksınız. Bu formda gerekenler karşınıza çıkacaktır.
10)6 numaralı paragrafta bahsettik. Öğrendiğiniz kelimeler burada sergilenir ki bakıp hatırlayasanız diye.

Not: Kullanıcı havuzunu açıklamaya gerek duymadım. Anlattıklarım tıpatıp aynı olacaktı. Tek fark Ana Havuza yönetici müdahale edebiliyor. Kişisel havuza da adı üstünde sizler müdahale ediyorsunuz.

Ayrıca bu sistemin mobil tarafı da var onu burada anlatmayı istemedim. Onun için özel olarak dosya hazırlama gereksinimi duydum. Bu kullanım kılavuzu biraz hızlı olmak zorundaydı, detaylara girmek istemedim. Sistemi inceledikçe zaten sistemin amacını kavrayacaksınız.


Projenin geniş kapsamlı dökümantasyonuna buradan  ulaşabilirsiniz!

0 yorum:

Yorum Gönder